‘Mesozoïcum’

Het tijdperk van het Mesozoïcum (”middelste leven“) duurde ongeveer 185 miljoen jaar en wordt onderverdeeld in drie perioden: Trias, Jura en Krijt. Het wordt wel het ”Tijdperk van de Reptielen“, resp. van de dinosauriërs genoemd. Veel van de in zee levende organismen waren aan het begin van het Mesozoïcum uitgestorven. Hiertoe behoorden de talrijke armpotigen. De Labyrinthodontia ontwikkelden zich in het Trias tot nog grotere vormen. Schildpadden, slangen en hagedissen waren er in vele variaties. In plaats van de tegenwoordige vier reptielen- orden zouden er in die tijd meer dan 30 bestaan hebben. Ook de insecten namen toe. In de plantenwereld ontstond een sterke groei van varens en naaldbomen, later kwamen daar nog de eerste loofbomen in een gelijkmatig warm klimaat bij.

Tegen het einde van het Mesozoïcum was Pangaea volledig uiteengevallen, en de continenten dreven in verschillende richtingen af. De Antarctis lag nu aan de zuidpool, Zuid-Amerika en Australië waren ervan afgescheiden. India verschoof naar het noorden en ook Zuid-Amerika, Australië en Afrika dreven in die richting. De oceaan vormde nu een groot geheel. Er ontstonden eerste zeestromen. De tijd van het ”middelste leven“ was de bloeitijd van de sauriërs, zowel op het land, als in de zee en in de lucht (vliegende sauriërs). Ook vogels en oer-zoogdieren verschenen op het toneel. Met het begin van Kenozoïcum (”jong leven“) ging de ontwikkeling en de uitbreiding van de zoogdieren verder, maar de dinosauriërs stierven volledig uit.

Lees hier alles over: Mesozoïcum

Spinosaurus

Gallimimus

Ichthyosaurus

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen