‘Kleine hemellichamen’

Naast de planeten met hun manen en verschillende vormen van interplanetaire materie bestaan er hemellichamen, die vanwege hun geringe grootte maar moeilijk en zelden te zien zijn. Pas met behulp van telescopen openbaren zich ons de planetoïden en meteoren. Planetoïde betekent “kleine planeet”. Een andere benaming is ”asteroïde“. Als men het begrip ”planeet“ niet afhankelijk maakt van de grootte, dan bestaan er in het zonnestelsel geen negen, maar miljoenen planeten. Maar de steenbrokken, die zich voornamelijk in een gordel tussen de banen van Mars en Jupiter bevinden, hebben in totaal maar een zeer geringe massa. Volgens schattingen en berekeningen ligt die bij slechts een twintigste van de massa van de maan.

Meteoren zijn de resten van kometen of alleen maar delen van komeetstaarten, die bij het binnendringen van de aardatmosfeer verbranden. Wij nemen ze dan waar als zgn. vallende sterren aan het firmament.
Meteorieten tenslotte zijn lichamen, die te groot zijn om te verbranden. Als ze het aardoppervlak bereiken, veroorzaken ze daar de typische meteorietenkraters.

Lees hier al onze onderwerpen over: Kleine hemellichamen

Omloopbanen

Ontdekking

Planetoïde

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen