‘Sterrenstelsels’

100.000.000.000 – volgens schattingen is dat het aantal sterrenstelsels in het heelal (100 miljard). Hoewel sterrenstelsel sterk in grootte verschillen, hebben astronomen een gemiddelde berekend. Het gemiddelde aantal sterren in een sterrenstelsel bedraagt eveneens 100 miljard. Met behulp van telescopen zijn enkele omvangrijke stelsels van sterren, gas en stof al tamelijk nauwkeurig bestudeerd. Een andere term voor sterrenstelsel is (extra)galactisch stelsel. Het woord galactisch is afgeleid van het Griekse woord voor melk. Sterrenstelsels worden ingedeeld naar hun vorm. Er zijn elliptische, onregelmatige (dus zonder duidelijke structuur), spiraalvormige en balkvormige stelsels. Tot de spiraalvormige behoort ook ons Melkwegstelsel. De gemiddelde grootte van de spiraalvormige sterrenstelsels ligt rond de 100.000 lichtjaren. Sterrenstelsels draaien rond een gemeenschappelijk middelpunt.

Een omloop van het Melkwegstelsel duurt ca. 230 miljoen jaar. Deze concentraties van sterren staan echter niet op zichzelf. Ze zijn in groepen aaneengesloten. De groep waarin ons Melkwegstelsel zich bevindt, wordt Lokale Groep genoemd. In dit systeem bevinden zich nog ongeveer 30 andere stelsels, waarvan de bekendste en grootste de Andromeda-nevel is. Andere systemen van sterren zijn, naast de sterrenstelsels en de sterrenhopen, de dubbel- en meervoudige sterren.

Lees hier alles over: Sterrenstelsels

Quasars

Clusters

Onregelmatige sterrenstelsels

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen