‘aardoppervlakte’

Tot nu toe weet niemand precies, hoe het leven op aarde heeft kunnen beginnen. Eigenlijk was ontstaan van leven helemaal niet mogelijk bij de op aarde heersende omstandigheden.De atmosfeer bevatte geen zuurstof, sterke uv-stralen brandden op de aarde in. Voortdurend onweer en vulkaanuitbarstingen teisterden de aarde. En toch was er een plaats die bescherming bood: het water !

Vermoedelijk zijn daar 3,8 miljard jaar geleden de eerste voorboden van leven ontstaan.Chemische reacties begonnen, en in de oersoep ontwikkelden zich onder de warmte van de zon
op een bepaald moment ketens van moleculen, over de vermeerdering waarvan men tot nu toe nog zeer weinig weet.De eerste eencellige organismen ontstonden. Die noemt men protisten. Die zijn er nu nog. Bacteriën en blauwwieren horen daarbij. Ze hebben nog geen celkern. Bijna twee miljoen jaar lang bestond alleen deze vorm van eencellige levende wezens. Enkele van de vroege cellen konden uiteindelijk chlorofyl vormen.

Dat maakte de fotosynthese mogelijk, waarbij zuurstof ontstond als afvalproduct. Deze zuurstof kwam in de atmosfeer.Onder invloed van sterke zonnestraling vormde zich geleidelijk ozon, een gas, dat een groot gedeelte van de straling uit het heelal tegenhoudt.
Onder de zuurstofbevattende atmosfeer vormden zich 1,5 miljard jaar geleden hoogontwikkelde cellen met een kern en een membraan.Verder bevatten ze nog meer belangrijke elementen. Centriolen werkten aan de celdeling mee, het endoplasmatisch reticulum was belangrijk voor het transport van stoffen, en de eiwitsynthese en mitochondriën leverden energie. Het membraan, het omhulsel, liet afvalstoffen naar buiten dringen.

Ongeveer 680 miljoen jaar geleden verenigden de eencellige organismen zich, en vormden de eerste meercellige organismen. Zo ontstonden na de zeewieren geleidelijk ook de eerste zeedieren, de kwallen. Dat vond ongeveer 600 miljoen jaar geleden plaats.
De eerste dieren met een hard buitenskelet ontstonden in het Cambrium, 500-550 miljoen jaar geleden. Ongeveer 400 miljoen jaar geleden (in het Devoon ) ontstonden de eerste landplanten. Deze vormden een bladhuid, die een snelle waterverdamping verhinderde.De eerste amfibieën zijn 365 miljoen jaar geleden aan land gegaan. Om hun eieren te kunnen leggen, hadden ze echter nog de bescherming van het water nodig. Met de eerste reptielen 340 miljoen jaar geleden werd het vaste land voor het eerst bewoond. Hun bijzondere huidstructuur (schubvorming beschermde tegen het uitdrogen) en ook het omhulsel van hun eieren (om een eigen watervoorraad op te kunnen slaan) maakte hen onafhankelijk van de wateren.

Lees hier al onze onderwerpen over: De aardoppervlakte

Gletsjers

Chemische ontbinding

Gesteentesoort

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen