‘De atmosfeer’

De atmosfeer bestaat uit ca. 78% stikstof, ca. 21% zuurstof, ca. 0,9% argon en ca. 0,04% koolstofdioxide. Verder zijn er ook nog sporen van neon, waterstof, helium, ozon, methaan en stikstofoxide. Dit omhulsel is in de loop van de geschiedenis van de aarde aan veel veranderingen onderhevig geweest. In het begin, meer dan 4,5 miljard jaar geleden, bestond de atmosfeer of dampkring hoofdzakelijk uit waterstof, koolstofdioxide en koolmonoxide.

Nadat de zonnewind deze atmosfeer als het ware had weggeblazen, ontstond uit de gassen, die afkomstig waren uit het binnenste van de aarde, een nieuw omhulsel. De hoofdbestanddelen hiervan waren koolstofdioxide, stikstofoxide, waterstof, zwaveloxide en waterdamp. De gecondenseerde waterdamp vormde uiteindelijk de basis voor onze oceanen en meren. Hierin ontstonden de eerste levende wezens. Aangezien enkele daarvan in staat waren tot fotosynthese, kwam ongeveer 2 miljard jaar geleden zuurstof vrij. Het duurde nog 1,5 miljard jaar voor levende wezens in onze atmosfeer konden ademen.

Lees hier al onze onderwerpen over: De atmosfeer

Mist

Hagel

Sneeuw

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen