Zeereptielen

Tot de zeebewoners onder de reptielen behoorden vier groepen, die zich op verschillende manieren aan het leven in zee hadden aangepast:

1. Nothosauria 2. Placodontia 3. Plesiosauria 4. Ichthyosauria

De Nothosauria bestonden uit enkele families.

Zeereptielen

Het bekendst is de familie van de Nothosauridae met de vertegenwoordiger, die deze familie zijn naam gaf, de Nothosaurus.

Deze leidden een soortgelijk leven als de huidige robben, dus zowel op het land als in het water. Hun voedsel bestond uit vissen.

De Placodontia bestonden ook uit verschillende families: De Cyamodontidae leken met hun pantser op de rug op de huidige schildpadden. Ze leefden van het Midden- tot het Boven-Trias.

De familie van de Henodontidae leek zelfs nog meer op onze schildpadden.Zij hadden al pantsers op de rug en de buik en een hoornsnavel. Ze kwamen met name in het late Trias voor.
De familie van de Placodontidae leefde in de ondiepe platzeeën, waar ze zich met mosselen voedden. De Placodus was een voorbeeld van deze familie.

Bij de onderorde van de Plesiosauria hoorden de superfamilies van de Pliosauroidea en de Plesiosauroidea. Hieronder vielen talrijke families en onderfamilies. Bij beide kwamen soorten voor, die 12 tot 14 meter lang werden. Terwijl de plesiosauriërs, waartoe de Elasmosaurus en de Plesiosaurus behoorden, zich hoofdzakelijk met vissen voedden, joegen de pliosauriës op haaien en ichthyosauriërs.

De Ichthyosauria (vishagedissen) waren het best aangepast aan het leven in zee en oceaan. Zij brachten hun jongen levend ter wereld in het water.

Hun lichaamsbouw maakte het hen onmogelijk aan land te gaan, want ze waren ongeveer net zo gebouwd als de huidige dolfijnen.

Tot de orde van de Ichthyosauria behoorden families als de Mixosauridae (Mixosaurus), de Ichthyosauridae (Ichthyosaurus) en de Leptopterygiidae, een van de laatste soorten vishagedissen.

Geef uw reactie

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen