Ceratopsia

De gehoornde dinosauriërs (Ceratopsia of ook Ceratopia) waren een groep vogelbekken-dinosauriërs (Ornithischiërs), die pas in het Krijt opdoken. Deze planteneters hadden hun pantsering alleen rond de kop.

Tot hun voorzaten behoorde de familie van de Psittacosauridae; vanwege de scherpe haakvormige bek ook wel papegaaibek-dinosauriërs genoemd. Ze konden rechtop lopen. Een voorbeeld van deze familie was de Psittacosaurus uit Azië.

Ceratopsia

Vermoedelijk eveneens uit de psittacosauriden ontstaan is de familie van de Protoceratopsidae. Hier gaat het om primitieve gehoornde sauriërs, die zich meestal op vier poten voortbewogen. Ze hadden niet allemaal hoorns. De Protoceratopsidae waren over hetalgemeen kleiner dan de latere Ceratopsidae.

De familie van de Ceratopsidae, waartoe de Triceratops en de Styracosaurus behoorden, kwam alleen in Noord-Amerika voor. Deze dinosauriërs torsten hun geweldige lichaam op vier zuilvormige poten. Opvallend bij deze soorten waren de kraagvormige nekschilden van verschillende grootte en de hoorns op het voorhoofd. Deceratopsiërs hadden krachtige tanden, die als scharen werkten.

Geef uw reactie

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen