Basisoefeningen voor uw pup

De puppytijd is de beste tijd om honden vaardigheden aan te leren, omdat hun hersenen daarop geprogrammeerd zijn. Uiteraard is een goede begeleiding van belang. Ga zo snel mogelijk met uw pup naar een professionele hondenschool zodat u op de juiste manier gebruik kunt maken van de gevoelige leerperioden van de pup.

De meeste jonge honden worden pas opgevoed wanneer ze een maand of zes zijn, vaak zijn ze zelfs een stuk ouder. Dat is jammer, want de gevoeligste periode voor leerprocessen ligt bij honden tussen de zeven en twaalf weken. Het is dus heel verstandig daar gebruik van te maken en zo snel mogelijk te starten met een stukje basisappèl. De pup leert dan immers spelenderwijs, door grote nieuwsgierigheid en daarmee gepaard gaande leergierigheid. Door vanaf zeven weken een speciaal aan zijn leeftijd aangepaste training toe te passen, is het mogelijk de pup in korte tijd alles te leren wat hij als volwassen hond moet weten om de prettige kameraad te worden die u bij aanschaf voor ogen stond.

Tot acht en een halve week loopt een pup van nature met zijn baasje (zijn ‘veiligheid’) mee. Daarna wordt hij langzaam aan zelfstandiger en krijgt hij de neiging op onderzoek uit te gaan en zich verder van u af te begeven. Het is daarom handig om een pup al voor die tijd te leren met u mee te lopen en niet trekkend en hangend aan de lijn voor u uit te lopen. Een goede gewoonte aanleren kost immers minder energie en frustratie dan een verkeerde gewoonte afleren.
Het meelopen -al dan niet aangelijnd, wat van de veiligheid van dat moment afhangt – kunt u met de clicker aanleren of door de hond met iets lekkers in de juiste positie te manoeuvreren. Wanneer u de pup aangelijnd heeft, wees er dan attent op dat zo’n lijn echt alleen maar bedoeld is voor de veiligheid en om te voorkomen dat de pup een andere kant op loopt omdat hij daar interessante zaken ziet. Het blijkt in de praktijk best moeilijk om de lijn niet toch te gebruiken om de hond naar de juiste positie te brengen. Heeft u daar moeite mee, maak de lijn dan vast aan uw broekriem of bind hem om uw taille. Dan houdt u de controle over uw pup zonder dat u onbedoeld op hem inwerkt.
Het is leuk én handig om de clicker in uw training te integreren. Neem iets lekkers of een speeltje waar uw hond dol op is (en gebruik dit voortaan alleen tijdens de training) in uw linkerhand en als u een riem gebruikt, houd deze losjes in uw rechterhand. U staat tegenover uw hond. Laat uw pup het lekkers ruiken of het speeltje zien door het vlak voor zijn neus te houden en loop dan snel achteruit. Als de pup naar u toe loopt, draait u uw lichaam een kwart naar rechts waardoor de pup zich automatisch aan uw linkerzijde bevindt. Houd het lekkers of het speeltje nog steeds voor zijn neus en doe nog een drietal kleine, snelle stappen. Loopt de pup vlug mee, dan clickt u, staat u stil en geeft u vervolgens het lekkers of het speeltje. Als u een speeltje gebruikt omdat uw hond daarmee beter te motiveren is, zorg er dan voor dat dit een speeltje is dat niet weg kan rollen, want dat kost veel tijd en dat brengt de pup makkelijk in de verleiding er met het speeltje vandoor te gaan. Zeker bij pups heeft voedsel de voorkeur omdat de gehechtheid aan een speeltje meestal nog niet geconditioneerd is. Als u dit iedere dag een aantal keren kort oefent (vijf minuten is al lang voor een pup), is uw pup binnen een week in staat zo’n vijftien stappen netjes met u mee te lopen.
Let op: u kunt het netjes naast u lopen ook heel goed ‘shapen’ zonder de pup iets lekkers voor te houden. U loopt dan gewoon wat heen en weer en clickt wanneer de pup zich zo’n beetje op de juiste hoogte bevindt.
U staat stil en geeft wat lekkers of het speeltje. Bij snel afgeleide pups kan een enkele blik naar u al genoeg zijn om te clicken en begint u vanuit die situatie het gevraagde gedrag te ‘shapen’. Dit is de meest pure vorm van het gebruik van de clicker en zo wordt hij ook bij wilde dieren gebruikt.
Let op: als uw pup tijdens een wandeling aan de lijn trekt, gaat u gewoon stilstaan en kijkt u naar de lucht. U negeert de hond totaal. Zodra de spanning van de lijn af is, clickt u en loopt u weer verder. De pup zal al snel begrijpen dat trekken geen zin heeft. Vanaf dat moment `shaped’ u het gedrag weer naar de plaats waar u de pup uiteindelijk wilt hebben.
Onthoud: Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus neem genoegen met kleine vorderingetjes. Gaat u te snel, dan kunt u te weinig belonen en verwart u uw pup. Daardoor leert hij niet meer bij. Dus forceer niets, glimlach en doe vrolijk zodra uw pup een beetje doet wat u bedoelt. En kijk nooit boos of teleurgesteld als het even niet lukt. Gewoon ophouden en later opnieuw proberen.

Geef uw reactie

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen