Klimaat

Wanneer men monumenten op verschillende continenten van de aarde vergelijkt, ziet men, dat verschillende klimaatomstandigheden een verschillende uitwerking hebben op de chemische en fysische verwering.

In een heet, vochtig klimaat zijn monumenten sterk chemisch verweerd. In droge, hete gebieden zijn ze slechts licht chemisch verweerd. In koude droge gebieden vindt een nog geringere chemische verwering plaats.

Neerslag en temperatuur hebben dus een grote invloed op de chemische verwering. Warmere en vochtige klimaten bevorderen de chemische verwering, droge klimaten werken vertragend.

Een bijkomende reden voor de snellere verwering bij een stijgende temperatuur (bijvoorbeeld in de tropen) is bovendien de snelle groei van planten en bacteriën in dit klimaat.

Hierdoor worden de voor de verwering noodzakelijke zuren geleverd. Bovendien verlopen de meeste chemische reacties sneller bij hogere temperaturen, dus ook de chemische verwering.

Geef uw reactie

kalender 2012-hypotheek lening-cursus beleggen-prijzen-Overgewicht-horoscoop 2012-Taartdozen-achtergronden-insecten-ziekte van crohn-online kledingwindows 8 kopen