Familie hond

De familie van de hondachtigen behoort tot de roofdieren. Vele van hen leven in roedels en jagen in grote territoria. Vaak leggen ze in hoog tempo grote afstanden af om de prooidieren te vangen. Dat geldt vooral voor de grotere hondachtigen. Wanneer ze in een roedel onderweg zijn, sluiten ze hun slachtoffer in en ze overweldigen het slachtoffer met z’n allen. Hierdoor kunnen ze ook dieren, die groter zijn dan zij zelf, overweldigen.

Honden kunnen weliswaar niet scherp zien, maar door hun lichtgevoeligheid kunnen ze overdag en
‘s nachts wel wat zien. Hun reukzin is bijzonder goed ontwikkeld. Een hond kan een mens op een afstand van honderden meters ruiken. Hij kan oude sporen volgen en hij kan ruiken welke route iemand heeft gevolgd. Ook het gehoor is zeer scherp. Een hond luistert naar ieder geluidje. Hij spitst meteen zijn oren, heft zijn kop op en begint te grommen of te blaffen

De tanden van hondachtigen zijn bijzonder goed ontwikkeld. De hoektanden hebben zich ontwikkeld tot spitse grijptanden en ook de scheurkiezen zijn zeer geschikt om stukken vlees af te bijten.

Behalve vlees eten ze ook plantaardig voedsel. Hiervoor kunnen ze de achterste kiezen gebruiken die van brede kauwvlakken zijn voorzien.

De leden van de familie van de hondachtigen zijn ook teengangers. In tegenstelling tot de katten hebben ze vastzittende klauwen die niet ingetrokken kunnen worden en die tijdens het lopen voortdurend slijten. Ze kunnen niet gebruikt worden om mee te vechten. In plaats daarvan hechten ze zich goed aan de ondergrond en kunnen ze zich hierdoor met grote snelheid voortbewegen.

Tot de familie van de hondachtigen behoren onder andere de wolf, de jakhals, de vos, de hyenahond en natuurlijk huis- en jachthonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over