Jupiter

Jupiter is de reus in het zonnestelsel. Hij neemt 70% van de totale massa van alle planeten voor zijn rekening. Voor ons is alleen de dichte atmosfeer te herkennen, waarvan de omvang acht keer zo groot is als die van de aarde.

Verder naar de kern toe volgt een laag van vloeibare waterstof. Door kristallisatie als gevolg van de hoge druk gaat deze laag over in metallieke waterstof.

In het centrum bevindt zich een kern van gesteente met een diameter van ca. 25.000 km. Hier is de temperatuur het hoogst, nl. 30.000 tot 35.000 °C.

Naar buiten toe neemt de hitte sterk af.
In de bovenste wolkenlagen is het tenslotte met maar -150 °C echt koud. Jupiter straalt 1,7 keer zoveel energie uit als hij van de zon ontvangt.

De reuzenplaneet kon zich echter zelf niet verder ontwikkelen tot zon. Ondanks zijn afmetingen ontbreekt het hem absoluut aan massa.

Jupiter is niet alleen de grootste, maar ook de snelste planeet. Voor zijn aswenteling heeft hij minder dan 10 uur nodig. Door de hoge rotatiesnelheid wordt de wolkenstructuur beïnvloed.

Er ontstaan wolkenbanken, die in zones rond de planeet draaien. Men onderscheidt, verdeeld over het noordelijk en het zuidelijk halfrond, ongeveer tien zones (gematigde, tropische en equatoriale).

Deze afzonderlijke wolkenformaties razen met snelheden tot 500 km/u in tegengestelde richtingen rond Jupiter. Ze schijnen behoorlijk stabiel te zijn en een lang leven te hebben. Sinds er nauwkeurigere observaties mogelijk zijn, dus sedert ca. 50 jaar, zijn de structuren nauwelijks veranderd.

De hoge rotatiesnelheid zorgt er tenslotte ook voor, dat Jupiter een sterk ontwikkeld magnetisch veld bezit. De stralingsuitlopers ervan bereiken zelfs de baan van Saturnus.
De atmosfeer bestaat voor het grootste deel uit waterstof en helium. Daarnaast zijn er sporen van methaan, ammoniak en andere stoffen aanwezig. Daartoe behoort ook fosfine (PH3), dat een typische knoflookgeur veroorzaakt. Voor vampiers zou Jupiter dus ook niets zijn.

In juli 1994 werd de astronomen een bijzonder schouwspel geboden. De komeet Shoemaker-Levy-9 viel in meerdere stukken uiteen. Deze stortten op de planeet neer. De lichtsterkte van de geweldige explosies, die dit tot gevolg had, overtrof 50 maal de helderheid van Jupiter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over