Invloeden van de maan op de aarde

Ondanks een gemiddelde afstand van 384.000 kilometer beïnvloedt onze begeleider, de maan, het leven op de aarde. Iedereen, die tijdens een vakantie aan de Noordzee wel eens op het water heeft moeten wachten, weet dit uit ervaring.

Het water op de kant van de aarde, die naar de maan gekeerd is, wordt door de maan aangetrokken, en het water op de van de maan afgekeerde zijde wordt afgestoten.Daardoor ontstaan de getijden eb en vloed. Op open zee is het verschil kleiner dan een meter. In ondiepe waters worden schommelingen tot 6 meter bereikt. In riviermondingen is het verschil tussen eb en vloed zelfs nog groter.

Bepalend is de positie van de maan. Tijdens de toe- en afnemende gestalten vormen zon, maan en aarde een rechte hoek, en dan is de invloed relatief gering. Als de hemellichamen op één lijn liggen, zijn de invloeden aanmerkelijk groter.

In het eerste geval spreekt men van ‘doodtij’. In het laatste geval zijn de gravitatiekrachten veel groter, en het gevolg zijn springvloeden. De invloed van de zon op de getijden is maar half zo groot als die van de maan.
Voor een omloop om de aarde heeft de maan 24 uur en 50 min. nodig. In deze tijd wisselen eb en vloed elkaar twee maal af. Dagelijks verschuift het tijdstip van de getijden 50 minuten.

Of er andere invloeden van de maan zijn, is grotendeels een kwestie van geloof. Het is echter een feit, dat veel mensen bij volle maan slechter slapen of zelfs slaapwandelen. Ook bestaan er statistische gegevens, die aantonen, dat rond deze tijd het aantal misdrijven, maar ook het aantal geboorten stijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over