Omloopbanen

Het grootste deel van de planetoïden loopt binnen de planetoïdengordel om de zon. Deze bevindt zich tussen de banen van Mars en Jupiter. Zijn dat de brokstukken van de vijfde planeet van ons zonnestelsel?

De eerste, die dit vermoeden begin 19de eeuw uitte, was Heinrich Olbers, de ontdekker van de planetoïden Pallas en Vesta. In 1972 “bewees” de Canadees Michael Ovenden van de Universiteit Vancouver dit vermoeden. Hij stelde vast, dat de banen van de planeten een ideale, stabiele positie hebben.

Volgens berekeningen van de wetenschappers werd meer dan 15 miljoen jaar geleden een planeet verwoest, die op een afstand van 2,8 AE (astronomische eenheden) rond de zon cirkelde.
Dit zou overeenkomen met de ligging van de tegenwoordige planetoïdengordel, die tussen de 300 en 500 miljoen kilometer van de zon verwijderd is. Inmiddels geldt deze theorie als niet erg waarschijnlijk.

De verwoeste planeet zou 90 keer de massa van de aarde gehad moeten hebben. Alle planetoïden samen bereiken echter nog niet eens de massa van onze maan. De tot nu toe nog niet ontdekte, maar vermoede planetoïden, zijn hierbij al ingecalculeerd. Ze zijn aanzienlijk kleiner dan de planetoïden met een grote massa, zoals Ceres. De zwaartekracht van Jupiter heeft vermoedelijk verhinderd, dat de planetoïden een planeet konden vormen. Buiten de planetoïdengordel bestaan kleine planeten, die elliptische, sterk hellende omloopbanen hebben.

Enkele, zoals Apollo en Amor, kruisen zelfs de aardbaan. De ellips van de asteroïde Hidalgo reikt bijna tot aan de baan van Saturnus. Op de omloopbaan van Jupiter bevinden zich twee groepen planetoïden. Deze worden Trojanen genoemd. De ene groep Trojanen loopt 60 graden voor Jupiter uit, de andere volgt op dezelfde afstand. Deze omstandigheid maakt het mogelijk, dat de kleine planeten überhaupt op deze omloopbaan kunnen blijven. Zou één van beide groepen niet aanwezig zijn, of zou de afstand onregelmatig zijn, dan was ook de constellatie instabiel. Jupiter zou met zijn enorme massa de planetoïden uit hun baan werpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over