classificatie

Een grote groep ”heerserreptielen“ waren de archosauriërs. Ze worden onderverdeeld in de 4 ordes Ornithischia, Saurischia, Pterosauria en Crocodylia. De Archosauria ontwikkelden zich uit de Thecodontia (kastandigen), die in het Boven-Perm leefden. Tijdens het Trias kenden ze hun grootste vormenrijkdom, aan het eind van die periode stierven ze uit.Het ging om hagedis- en krokodilachtige reptielen, die één bijzonderheid gemeen hadden: elke tand groeide uit een eigen holte (kas) in de kaak, en niet direct uit het kaakbeenoppervlak. Dit onderscheidde de thecodonten van alle andere reptielen uit hun tijd.

De thecodontiërs werden onderverdeeld in vijf verschillende onderordes. Als eerste leefde de groep van de Proterosuchia, van welke de andere groepen waarschijnlijk afstamden.De leden van de onderorde Phytosauria waren krokodilachtige thecodontiërs, die in het water leefden en waarschijnlijk andere reptielen vraten. In de onderorde Rauisuchia waren roofzuchtige landdieren ondergebracht. Bij hen stonden de achterste ledematen al iets verder onder het lichaam dan bij de Proterosuchia.

De plantenetende thecodontiërs behoorden tot de Aetosauria, die in het late Trias leefden. In de onderorde van de Ornithosuchia zien wetenschappers de verbinding tussen de viervoetige thecodontiërs en de tweevoetige dinosauriërs.De groep van de Ornithosuchia, die het meest op de dinosauriërs leek, is de familie van de Lagosuchidae (Lagosuchus).Sommige beschouwen hen zelfs als de stamvaders van de pterosauriërs.De meest succesvolle archosauriërs zijn wel de krokodillen. Zij hebben zich vermoedelijk uit de ornithosuchiërs ontwikkeld, en als enige soort tot op heden overleefd. Een voorbeeld van een vroege krokodil was de Protosuchus. Deze leefde in de vroege Jura in Noord-Amerika en leek al zeer veel op de huidige krokodillen.

Lees hier al onze onderwerpen over: classificatie

Therapsida


Vroege Diapsiden


Zeereptielen


Vliegende sauriërs


Ceratopsia


Stegosauria


Ankylosauria


Ornithopoda


Sauropodomorpha


Theropoda