1951 tot 1995

1952 De Amerikaan Joshua Lederberg (VS) bewijst, dat bepaalde genetisch materiaal van de ene bacterie op de andere overdragen. Rosalind E. Franklin ontdekt in Groot-Brittannië de wenteltrapvormige helixstructuur (spiraalvorm) van het . De Amerikaan Paul M. Zoll plaatst bij een patiënt een , een impulsgever voor de correctie van hartritmestoornissen. In het Massachusetts Institute of Technology in de VS worden voor de eerste keer geconstrueerd, zgn. Numerically Controlled Machines (NC-machines). De Amerikaan Robert W. Wilkins uit de VS ontdekt met de werkzame stof respertine de eerste zgn. , een middel voor het opheffen van nerveuze spanningstoestanden. De VS brengen op het atol Eniwetok de, door Edward Teller gebouwde, eerste tot ontploffing. Het atol wordt vernietigd.

1953 De beide medici Evarts A. Graham en Ernest L. Wydner tonen aan, dat teerstoffen uit bij muizen kanker verwekken. De Raytheon Manufacturing Company in Newton (Massachusetts) construeert de eerste in het huishouden te gebruiken .

1954 De Amerikanen Gregory Pincus en John Rock uit de VS ontwikkelen in Shrewsbury (Massachusetts) het eerste voor vrouwen. De chemie-onderneming Bayer-Leverkusen brengt de veelzijdige acrylvezel op de markt; het materiaal is licht- en hittebestendig, evenals kreukvrij. De Amerikaan John Backus uit de VS ontwikkelt de computertaal (Formula translator). Robert Moog uit de VS en de componisten Herbert A. Deutsch en Walter Carlos bouwen de , een elektronisch instrument voor het kunstmatig produceren van tonen en geluiden. In de VS wordt de zonnecel> ontwikkeld; deze zet de stralingsenergie van de zon om in elektrische energie. De firma RCA vervaardigt in de VS de eerste , een apparaat voor de magnetische beeldregistratie. De Britse technicus Narinder S. Kapany ontwikkelt een van glas. Vanwege de flexibele toepassingsmogelijkheden wordt deze al snel in de medische wereld, bij de gegevensverwerking en voor de optische communicatietechniek gebruikt. De Brit Christopher Cockerell ontwikkelt een (Hovercraft), die gedragen door persluchtkussens over water of land kan ‘glijden’. De Britse onderneming EMI bouwt een , de eerste elektronische beeldaftaster met geïntegreerde computer.

1956 In de VS wordt de camera> ontwikkeld, die beelden uit het inwendige van het lichaam levert. Het Laing-Instituut in Stuttgart fabriceert een . De eigenschappen van de dwarsstroomblazer maken deze zeer geschikt voor haarföhns, hete-luchtkachels en verschillende ventilatiesystemen. De Amerikaan George E. Palade ontdekt in de VS de als betitelde intracellulaire lichaampjes, en komt tot de slotsom dat ze ribonucleïnezuur bevatten. Tussen Schotland en Newfoundland wordt de eerste telefoonkabel> gelegd, en met succes in bedrijf genomen.

1957 In de VS wordt een waterreactor> in werking gezet – een alternatief voor het tot dan toe gebruikt type kernreactoren. Henri de France ontwikkelt het eerste technisch volgroeide kleurentelevisiesysteem met een uitstekende kleurweergave. De fysicastudent Gordon Gould vindt in de VS het principe van de lichtversterking door gestimuleerde stralingsemissie, genoemd . De USSR brengt de , de eerste kunstmatige satelliet, in een omloopbaan rond de aarde. In de VS wordt de ontwikkeld, die tevens relatief weinig pijn veroorzaakt.

1958 De firma Wurlitzer bouwt in de VS de eerste . Deze is oorspronkelijk voor muziekscholen bedoeld, maar wordt ook door rock- en popmusici gebruikt. De technicus Jack S. Kilby van de firma Texas Instruments vervaardigt de eerste chip>. De eerste halogeen-gloeilampen zijn nog met jodium gemaakt, en kunnen niet in productie genomen worden. De Sovjetburger Ilja Darewskij (USSR) ontdekt een , die alleen uit wijfjes bestaat; het is een hagedissensoort, die zich zonder mannelijke bevruchting voortplant. Voor het eerst komen er op de internationale markt. De Schotse wetenschapper lan Donald observeert met behulp van foetussen in het moederlijf.

1959 De Sovjet-Russische ruimtesonde levert de eerste opnamen van de achterkant van de maan. De Duitse constructeur Konrad Zuse ontwikkelt een ponskaartgestuurde , de »grafomaat«.

1960 De Parijse firma L’Oreál brengt de eerste op de markt. De Brit John Charnley zet bij een patiënt de eerste in. De NASA brengt de »TIROS 1« als eerste satelliet> in een omloopbaan om de aarde.

1961 Juri A. Gagarin uit de USSR vliegt als eerste mens in een bemand ruimtevaartuig met een snelheid van 27.400 km/u om de aarde. De vlucht duurde 108 minuten. Albert Starr en M. Lowell Edwards (VS) ontwikkelen de eerste praktisch bruikbare . De Amerikaanse firma IBM brengt een op de markt, waarbij de type-armen zijn vervangen door een veel sneller werkende schrijfkop met letters. De Duitser Walter Bruch ontwikkelt het , dat in 1967 in de meeste West-Europese landen wordt gebruikt.

1962 De firma Unimation Inc. in Connecticut produceert de Unimat. Deze kan voorwerpen oppakken en op een andere plaats weer neerzetten. Met de communicatiesatelliet> »Telstar« begint een nieuwe era in de televisiesatellieten-techniek. Nick Holonyak vindt in de VS de zelfstralende uit, die in allerlei soorten elektronische displays gebruikt wordt. Walentina Tereschkowa uit de USSR reist als eerste in drie dagen 48 maal rond de aarde. Baruch S. Blumberg uit de VS ontdekt onder de oerbewoners van Australië in het bloedserum een onbekend antigeen. In 1967 identificeert hij het als de verwekker van een tweede vorm van leverontsteking, . In Groot-Brittannië en de BRD worden de eerste volgroeide constructies van loodrecht opstijgende vliegtuigen, de voorgesteld.

1964 De Franse Luchtvaartmaatschappij Societé Bertin ontwikkelt het eerste testtype van een ter wereld. De Amerikaanse firma IBM produceert , die de ingetikte tekst op een magneetband opslaan.

1965 Thomas E. Kurtz en John G. Kemeny uit New Hampshire ontwikkelen (Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code), de eerste computer-programmeertaal voor beginnelingen. Vanuit Japan verovert de met vilt en vezelkunststoffen de wereldmarkt. Het Nederlandse elektronicaconcern Philips brengt draagbare voor het opnemen en afspelen van geluid op de markt. De Londense modelcoupeuse en boutique-eigenaresse Mary Quant drukt met de superkorte een stempel op het modebeeld van de vrouw in de jaren ’60.

1966 De Amerikaan Charles Kao gebruikt in de VS voor het eerst voor het overbrengen van telefoongesprekken. De elektro-industrie ontwikkelt een nieuw opslagmedium voor de gegevensverwerking; dit »« blinkt o.a. uit door een hoge betrouwbaarheid, maar speelt tot op heden nauwelijks een rol bij de technische toepassing van geheugenmedia. De Sovjet-Russische sonde »Luna 9« slaagt in een zachte en zendt drie dagen lang beelden naar de aarde. Het Landbouwministerie van de VS begint met een proefproject, waarbij radioactief bestraald worden, om schadelijke insecten te doden. Het Duitse elektroconcern AEG ontwikkelt de verder – één enkele vezelbundel kan een miljard telefoongesprekken tegelijk overzenden.

1967 De Sovjet-Russische ruimtesonde »Wenera 4« en de VS-ruimtesonde »Mariner 5« leveren een rijke hoeveelheid gegevens en . De Amerikaanse elektrotechnicus Ray Dolby ontwikkelt een apparaat voor de ruisonderdrukking bij de geluidsweergave, dat de produceert. John B. Gurden uit de VS kloont een gewerveld dier. Een door hem vertoont erfelijkheidskenmerken, die identiek zijn met die van zijn voorganger. De Duitse Schott glasfabrieken produceren ; dat bijv. voor kookplaten en huishoudglas gebruikt wordt. De Corning glasfabrieken in New York ontwikkelen een brillenglas, dat bij bestraling door uv-licht de lichtdoorlaatbaarheid vermindert; wordt in zonnebrillen gebruikt. In Frankrijk gaat aan de Rance de eerste centrale> in werking, dat het tijverschil van de zee voor het opwekken van stroom benut. De Britse astronomen Antony Hewish en Jocelyn Bell ontvangen van snel roterende neutronensterren, de pulsars.

1968 Bij de »vierde« computergeneratie worden hele schakelketens in één enkel (chip) ondergebracht.

1969 Na de in de USSR gebouwde TU-144 ontwikkelen Frankrijk en Groot-Brittannië het vliegtuig>: »Concorde«. Het eerste grote vliegtuig van de wereld, de Boeing 747 met tot 500 zitplaatsen wordt in Seatle, Washington, gebouwd, en start voor de ‘maidentrip’. De beide Amerikanen Neil A. Armstrong en Edwin E. Aldrin landen met de space-shuttle »Eagle« als eerste . Jonathan Beckwith van de Harvard University in Massachusetts zonderen een enkel gen af van een bacterie; het is het begin van de . De chirurg Denton Cooley plaatst in de staat Texas voor het eerst met succes een bij een patiënt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over