Spinosaurus

Een reusachtig roofdier onder de grote theropoden, een groep hadedisbekken-sauriërs (Saurischia), was de Spinosaurus. Hij leefde in het late Krijt 100 tot 95 miljoen jaar geleden.

Al in 1915 werd de Spinosaurus voor het eerst in de wetenschap genoemd, nadat men bij een expeditie in Egypte enkele delen van zijn skelet had gevonden.

Deze gingen echter in de Tweede Wereldoorlog verloren. Later vond men andere fossielen in Niger (West-Afrika).

Met zijn lengte van wel 12 meter was de Spinosaurus een van de grootste carnivoren van zijn tijd. Bijzonder indrukwekkend was een soort zeil op zijn rug, dat bijna 2 meter hoog was. Het bestond uit lange doornuitsteeksels van de ruggenwervels, die met huid bedekt waren.

Deze zeilvormige rugkam leek sterk op die van de Dimetrodon. Het is niet echt duidelijk, waartoe dit merkwaardige lichaamsdeel diende. Misschien had het bonte kleuren, en was bedoeld om wijfjes te lokken. Een zinvollere verklaring lijkt echter, dat de rugkam de dinosauriër hielp zijn lichaamstemperatuur te regelen.

Als de Spinosaurus met zijn rugkam de zonnestralen opving, werd deze snel verwarmd, zodat de bloedcirculatie werd gestimuleerd. Omgekeerd kon hij de kam in de wind houden, om af te koelen. Op die manier zou het mogelijk zijn geweest, al in de vroege ochtenduren actief te zijn, om prooien als vissen of dinosauriërs te vangen.

Natuurlijk verhoogde het rugzeil het gewicht van de Spinosaurus aanzienlijk, zodat zijn totale gewicht geschat wordt op ongeveer 6 ton.

Het gehele lichaam van de Spinosaurus was omvangrijk, de kaken leken op die van een krokodil. In tegenstelling tot andere grote roofsauriërs waren zijn tanden niet gebogen maar recht.

Waarschijnlijk liep het dier nu eens op twee, dan weer op alle vier poten, zoals de iets grotere en krachtiger voorpoten doen vermoeden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over