Uw pup leren zitten, apoteren en op de plaats

Zitten is niet zo’n moeilijke oefening voor pups. U gebruikt lekkers in uw hand om de pup tot de juiste zithouding te brengen (breng het lekkers over zijn neus naar achteren) en u clickt als hij zit. Het voordeel hiervan is, dat u niet hoeft te wachten totdat het gevraagde gedrag zich voordoet en u het gevraagde gedrag goed kan isoleren van de rest van het gedrag. Het is wel zaak het gebruik van voer als lokmiddel naar bepaald gedrag snel af te bouwen.
Vanaf het moment dat uw pup de oefening beheerst, is ‘Zit’ de enige manier om de fijne dingen des levens te krijgen. Zijn eten? Eerst zitten. Erop uit? Eerst zitten. Een spelletje? Eerst zitten. Hij vraagt iets van u, dus daar mag hij heus wel iets voor terug doen.

Onthoud dat u nooit naar uw pup toe moet lopen als hij niet komt en dat u dan ook niet uw handen naar hem uitsteekt. Een pup gaat weg voor alles wat naar hem toe komt en volgt juist alles wat van hem af gaat. Dus lok hem door van hem vandaan te bewegen en geef wat lekkers als hij bij u is. In huis zal dat allemaal snel goed gaan en dan kunt u de afstand vergroten. Heen-en-weer spelletjes tussen twee mensen zijn ook goede oefeningen.
Als dat goed gaat, kunt u buiten oefenen. U begint op een plekje met weinig afleiding. Houd in de gaten dat een pup een takje, een torretje of een blaadje al reuze interessant vindt en dat zulke dingetjes hem uw bestaan totaal kunnen doen vergeten. Laat de pup tussen twee mensen heen en weer lopen. Zeg om de beurt de naam van de pup en als hij kijkt, roept u ‘Hier’. Moedig hem weer aan om te komen en beloon hem altijd met vrolijke kreetjes en lekkers. Zeg op alle momenten dat uw pup tóch al naar u toekomt op een hoge, vrolijke toon ‘Hier’. Die oefening kan niet missen, dus maak daar dan dankbaar gebruik van. Geef uw hond na het bij u komen weer vrij. Hij leert dan dat ‘Hier’ hem iets extra’s oplevert, waarna hij weer verder mag gaan waarmee hij bezigwas.

Het is heerlijk als een hond heel rustig en ontspannen naar zijn plaats gaat en daar blijft liggen als u bezoek heeft of als u druk bent met andere zaken. Het aanleren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. U clickt als uw pup in de buurt van zijn plaats komt. Dit proces kunt u versnellen door daar wat lekkers naar toe te gooien. U clickt als er een pootje op zijn plaats staat en zijn lekkers ligt al klaar. Vervolgens clickt u voor twee pootjes, dan voor drie en uiteindelijk voor vier. Ten slotte clickt u voor een liggende houding. Gaat dat voorspelbaar goed, dan koppelt u de woorden ‘Op je plaats’ aan de oefening

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over