Haaien

Tot de orde van de haaien behoren zeven families met in totaal meer dan 200 soorten. Ze leven bijna allemaal in zee er zijn slechts enkele soorten leven die in zoet water water leven.

Hun skelet bestaat niet uit been maar uit kraakbeen (kraakbeenvissen). De huid van de haai voelt ruw aan omdat hij met kleine huidtandjes is bedekt.

Verder ontbreken bij de haai de kieuwdeksels en de kieuwholten die je wel aantreft bij beenvissen. In plaats daarvan heeft de haai, aan weerszijden van de kop, vijf afzonderlijke, van buiten goed zichtbare kieuwspleten. Ze zijn aan de wanden bedekt met kieuwblaadjes.

Het bovenste deel van de kop van de haai is aan de voorzijde sterk verlengd. De bek is voorzien van maximaal vijf rijen scherpe, spitse tanden. Deze worden voortdurend vervangen doordat ze van achteren naar voren opschuiven. Het voedsel van haaien bestaat uit vissen, inktvissen, kreeften en weekdieren. Enkele soorten zijn ook voor de mens gevaarlijk.

Tot de bekendste haaien behoren de blauwe haai, de hondshaai de tijgerhaai (5m). De witte haai (5-8m) en de hamerhaai (4-5m) zijn wezenlijk gevaarlijker.

Tot de grootste haaien behoren de reuzenhaai (10 m) en de walvishaai (tot 18 m).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over