Sauropodomorpha

De Sauropodomorpha waren ook een onderorde van de hagedisbekken-sauriërs (Saurischiërs). Het waren planteneters (herbivoren) en viervoeters. Naar grootte worden ze verdeeld in prosauropoden en sauropoden, met elk hun eigen families.

Vroeger dacht men dat de prosauropoden de voorlopers van de sauropoden waren; tegenwoordig gaat men er vanuit, dat het een zijtak was.

Ze stammen vermoedelijk af van de theropoden.

De waarschijnlijk oudste prosauropoden waren de Anchisauridae. Ze leken op de iets grotere Plateosauridae, waarvan de Plateosaurus de bekendste is. De sauropoden omvatten de families met de grootste dieren, die er ooit op het vasteland geleefd hebben. Hun uiterlijk werd gekenmerkt door een kleine kop, een lange hals, een enorm lichaam met forse poten en een lange staart.

Sauropodomorpha

Belangrijke families waren de Brachiosauridae (Brachiosaurus), de diplodociden (Diplodocus, Apatosaurus, Mamenchisaurus) en de Camarasauridae(Camarasaurus).

De laatste familie van de sauropoden waren de Titanosauridae. Ze hielden zich gedurende ca. 80 miljoen jaren tot het einde van het Krijt staande.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over