liefde en aandacht voor uw hond

Een hond kent geen andere manier van gedrag dan zijn ‘hond-zijn’ hem ingeeft. Wanneer wij willen dat hij netjes op zijn plaats blijft liggen, niet aan de lijn trekt en goed luistert, is dat iets dat op geen enkele manier in zijn referentiekader past. Toch zijn we in staat een hond dit tot in hoge perfectie te leren, omdat we hem datgene waar hij naar hunkert in ruil geven: waardering, aandacht en liefde. Zou ook u er niet alles voor over hebben om dat te verkrijgen? Hetzelfde geldt voor uw hond. Als u hem aandacht, liefde en waardering geeft in ruil voor gedrag dat u graag van hem ziet, zal hij u dat gevraagde gedrag geven. Omdat hij dat wil, niet omdat hij dat moet. Voelt u het verschil met de training die gebaseerd is op dwang? Die gebaseerd is op: ‘Doe wat ik je zeg, want anders straf ik je met een ruk aan de lijn, met je naar je plaats te sturen, of met je buiten mijn leven te sluiten door je in een andere ruimte te zetten.’ Iets doen omdat dat iets heel fijns oplevert, is totaal anders dan iets doen omdat er anders straf volgt. Een positieve training haalt het beste uit uw hond, hij wordt uw partner, uw kameraad door dik en dun. Focus dus op het positieve in het leven van uw hond. Kijk naar wat hij doet en als u dat bevalt, geef hem daarvoor alle waardering. Geef hem dat waarnaar hij hunkert. En herken u zelf daarin. Dan weet u zeker dat u niet te zuinig bent met uw affectie en beloningen. Alle aandacht en knuffels die u in het begin voor goed gedrag geeft, betalen zichzelf terug. Als u eenmaal die geweldige basis van wederzijds vertrouwen en respect heeft opgebouwd, zit uw relatie in een stroomversnelling. De onderlinge band wordt steeds hechter, steeds waardevoller. Speel met uw hond de spelletjes die uw goedkeuring hebben en die iets bijdragen aan zijn ‘gehoorzaamheid’. Speel die spelletjes voordat hij allerlei spannende spelletjes voor zichzelf bedenkt. Leer hem apporteren uit de tuin in plaats van hem te laten ontdekken dat kuilen graven een leuke bezigheid is. Voorkom dat hij wild gaat najagen in het bos door zijn focus te richten op een speeltje waarop u hem helemaal gek gemaakt heeft. Bouw aan uw relatie door te kijken door de ogen van uw hond. Realiseer u wat voor hem waardevol is en geef hem dat in een vorm die voor zowel voor hem als voor ons aantrekkelijk is. Geef hem het volle pond, zonder terughoudendheid. En geniet ervan, samen.

Er zijn diverse mogelijkheden om de relatie met uw hond uit te bouwen tot die ene unieke relatie tussen hond en mens die zo speciaal en waardevol voor ons is. Natuurlijk kunt u volstaan met urenlange zwerftochten door de natuur. Uw hond kan zich dan uitleven door te snuffelen aan de meest interessante geurtjes, om daarna altijd weer bij u – zijn basis – terug te keren. En natuurlijk kunt u ermee volstaan uw hond uw dagelijkse, altijd aanwezige kameraad te maken. Hij is dan bij u als u het huishouden doet, als u boodschappen doet, als u met de auto ver weg moet en als u bij vrienden op bezoek gaat. Als u een hond heeft gekozen die bij uw idee van een fijne relatie met een dier past, zult u zonder al te veel moeite zo’n relatie kunnen waarmaken. Uw hond zal echter hoe dan ook moeten leren zich te gedragen op een manier die past in onze samenleving. Hoeveel respect we ook hebben voor zijn hele eigen wezen en beleving van de wereld, uw hond zal zich moeten conformeren aan onze leefregels. U kunt gehoorzaamheidstraining bekijken als een noodzakelijk kwaad dat ervoor zorgt dat uw hond geen overlast of ongelukken veroorzaakt. U kunt echter ook kiezen voor een gehoorzaamheidstraining die aansluit bij de beleving van een hond en méér toevoegt dan alleen maar gehoorzaamheid. Er zijn legio mogelijkheden: behendigheid, flyball, Breitensport, het wordt altijd wel ergens bij u in de buurt gegeven.
Realiseer u dat hoe meer tijd en vooral energie u steekt in activiteiten met uw hond, hoe intenser uw relatie wordt. Het is mooi meegenomen dat hiermee samenvalt dat uw hond zijn aandacht op u richt en minder op zijn omgeving, en dus al spelenderwijs minder overlast veroorzaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over