Een tweede hond

Een nieuwe hond erbij is voor veel volwassen honden een moeilijke kwestie. Laat de honden zelf uitvogelen hoe hun sociale omgangsregels zijn, u voorkomt dan frustraties die tot ernstige vechtpartijen kunnen leiden. Eerlijk alles delen is een menselijke emotie die honden slechts in verwarring brengt. Hoe minder u zich mengt in hun relatie, hoe beter twee honden het met elkaar kunnen vinden.

Hondenbaasjes die eenmaal weten hoe leuk het is om een hond te hebben, denken al gauw dat twee honden dus dubbel zo leuk is. Maar voor de ‘oude’ hond valt het vaak helemaal niet mee als er een nieuwe hond bij komt. Door de kennismaking tussen beide honden zorgvuldig te begeleiden, kunt u gelukkig veel frustraties voorkomen. En ervoor zorgen dat het voor iedereen leuk blijft!
Er is natuurlijk een onnoembare hoeveelheid redenen om een tweede hond te willen. Bijvoorbeeld omdat de eerste hond van een van de kinderen is en een ander kind ook een ‘eigen’ hond wil hebben (realiseer u echter dat maar weinig kinderen ‘hun’ hond meenemen als ze het huis uitgaan en dat het uiteindelijk dus uw hond wordt). Of omdat twee mensen binnen hetzelfde gezin aan hondensport willen gaan doen. Of omdat het zo leuk lijkt voor de eerste hond. ‘Dan heeft hij er een vriendje bij om mee te spelen’ is vaak de achterliggende gedachte. Maar honden vinden zo’n nieuwkomer vaak helemaal niet zo grappig.
Voor een hond is ‘my home, my castle’ niet zomaar een uitdrukking, maar een ware levensopvatting. In zijn eigen huis woont de hond veilig met zijn eigen gezin, dat hij tegen omringende gevaren als indringers beschermt. Het hele huis draagt zijn eigen geur en zo hoort het ook. Een huis is voor een hond als een hol voor een wolf: een soortgenoot die niet tot de eigen roedel behoort, komt er niet in! Uw hond denkt daar in feite hetzelfde over als zijn voorouder de wolf. Haalt u een nieuwe hond in huis, dan heeft uw andere hond het daar gewoon hartstikke moeilijk mee. Zeker wanneer u ook nog eens uw uiterste best gaat doen de nieuwkomer op zijn gemak te stellen. Want in uw ijver en toewijding breekt u vaak alle leefregels die honden onder elkaar hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan:

Onderdeel van Informatie Over